marți, 10 aprilie 2012
Când admiram arta, simţim aceeaşi plăcere ca atunci când suntem îndrăgostiţi
Cercetătorii au demonstrat că aceeaşi parte a creierului este stimulată atunci când persoanele se îndrăgostesc, ca şi atunci când acestea savureaza operele de artă.
Atunci când “gusti” o lucrare artistică, creierul eliberează în partea orbito-frontală a cortexului o substanţă numită dopamină, care provoacă sentimentele intense de plăcere. Această substanţă este adesea asociată cu sentimentele legate de o relaţie romantică, dar şi cu administrarea ilicită a drogurilor.
Într-un experiment de cartografiere a creierului, profesorul Semir Zeki, neurobiolog la Universitatea College din Londra, a scanat creierul voluntarilor în timp ce priveau 28 de picturi. Printre acestea s-au numărat Naşterea lui Venus de Sandro Botticelli, La scăldat pe La Grenouillère de Claude Monet şi Catedrala Salisbury a lui Constable.
Profesorul a observat o creştere a fluxului sangvin în regiuni ale creierului asociate cu sentimentele legate de relaţiile romantice.
Studiul este în faza de revizuire şi este planificat pentru publicare până la sfârşitul anului. Cercetătorii sugerează că arta ar putea folosi la creşterea nivelului bunăstării şi a sănătăţii mentale, şi ar trebui protejată de eventualele reduceri bugetare.
Cercetări anterioare au demonstrat că arta ar putea reduce suferinţa oamenilor aflaţi în spitale şi totodată ar duce la o recuperare mai rapidă a bolnavilor.
Sursa: The Telegraph
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu