vineri, 24 iulie 2015

Video: Alan Watts - Frica de iluminare (Ro sub) + un citat despre infatuare

Apăsați CC pentru subtitrarea în limba română


Tot ceea ce pot spune când tu întrebi “cum ajung să îl cunosc pe Dumnezeu” sau “cum ating  eliberarea, salvarea?“ este că e o întrebare complet greșită. De ce ai vrea să obții așa ceva? Pentru că simplul fapt că tu vrei să atingi asta te împiedică să ajungi acolo.
Tu deja ai asta. Dar bineînțeles, depinde de tine; este dreptul tău să pretinzi că nu ai ceea ce cauți. Ăsta este jocul vieții tale și asta e ceea ce te face să crezi că ești un ego.
Și când vei vrea să te trezești, te vei trezi, pur și simplu. Dacă nu te-ai trezit, asta arată că nu vrei să fii trezit. Încă te mai joci partea cu de-a v-ați ascunselea a acestui joc. Încă te joci de-a Sinele care pretinde că el nu este Sinele. Asta e ceea ce vrei tu să faci. Dar vezi tu, chiar și în acest fel, tu ești deja acolo.

Când înțelegi asta ceva foarte amuzant se întamplă și unii oameni interpretează asta în mod eronat.
Descoperi, când se întâmplă acest lucru, că distincția dintre comportamentul voluntar și cel involuntar dispare.
Percepi că tot ceea ce descrii ca lucruri aflate sub voința ta, se simt exact la fel ca lucrurile ce se petrec în afara ta.
Privești oamenii mișcându-se și tu știi că faci asta (privești) la fel cum respiri sau cum îți circuli sângele (deci se întâmplă natural de la sine fără să fii tu cel care face - n.r.). Dacă nu înțelegi ce se întâmplă, poți chiar înnebuni la acest stadiu și să simți că tu ești Dumnezeu în sensul de Yehova. Să zici că ai putere asupra altor oameni, și că poți modifica ce fac ei. Și că ești atotputernic, la modul brut (primitiv), literal al sensului biblic.
Și mulți oameni simt asta și înnebunesc, se cred Iisus Christos și cred că toți ar trebui să li se închine și să-i venereze. Doar că lor li s-au încurcat firele (circuitele), această experiență li s-a întâmplat și nu știu cum să o interpreteze.
Așa că, mare atenție la asta. Carl Jung numește asta infatuare (aroganță, umflare a orgoliului); oameni care suferă de sindromul numit “om sfânt”. Că am descoperit brusc că eu sunt Domnul și că eu sunt deasupra binelui și răului și tot așa. Așa că de aceea încep să îmi asum diferite moșteniri și haruri. Dar ideea este că și toți ceilalți sunt asta, de asemenea. Dacă ai descoperit că ești asta, tu trebuie să știi că toți sunt asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu