sâmbătă, 2 aprilie 2016

Cine e un înțelept? (with link to the English article: Who is a sage)


~ Înțelepții sunt uceniciile de primă mână,  autentice, originale. 
Un înțelept este menționat ca fiind un Bărbat Adevărat sau o Femeie Adevărată de către taoiștii străvechi, sau ca un Bărbat Total sau o Femeie Totală de către africani.

U.G. Krishnamurti a explicat: "înțelepții sunt foarte puțini, îi puteți număra pe degete .... Ramana sau Ramakrishna nu pot fi produși pe o linie de producție .... " 


U.G. a continuat mai departe: "Există mai mulți sfinți în lume, dar foarte puțini înțelepți", și a explicat diferența subtilă: "Un înțelept trăiește propria viață, cântă propria melodie și merge pe calea lui. Lui nu-i pasă dacă tu îl asculți sau nu! El nu oferă predici, cu atât mai puțin scrie cărți. 

De fapt, trebuie să mulțumim sfinților! Pentru că fără sfinți, cine ar fi putut înregistra cuvintele și faptele unui înțelept? Ele s-ar fi pierdut pentru totdeauna ... .sunt sfinții cei care au răspândit cuvintele înțeleptului ... ". 
L-am întrebat: "Domnule, vrei să spui că sfinții fac treaba din sala de clasă?" 
UG a spus: "Da, ei încearcă să interpreteze și să scrie comentarii ...!"

*******


Ramana Maharishi a folosit o metaforă celebră "găleata în puț" pentru a explica diferența dintre înțeleptul "înrădăcinat" în Starea Primordială sau Naturală, și sfântul care poate a "experimentat" Starea Naturală. 


Să spunem că o găletușă este cufundată într-o fântână. Acum există apă în interiorul și în afara găleții. Găleata sau "conținătorul" este ceea ce separă apa ca fiind în interior și în afară. 
Ramana Maharishi a explicat că un înțelept este stabilit sau înrădăcinat în Starea Originară sau Naturală, numită Sahaja Samadhi, în permanență. 
Cei care au o experiență spirituală, indiferent dacă aceasta este cea mai înaltă experiență, rămân la fel ca "găleata în fântână". 

"Conținătorul'' sau "găleata" sau "eul" sau "sinele" menține diviziunea conștiinței ca interior și exterior. 
Ramana Maharishi a subliniat faptul că "egoul" sau "sinele" rămâne în forma sa cea mai subtilă chiar și în "starea fără gânduri" și aceasta păstrează conștiința divizată, astfel existând "experimentatorul" și "experiența."  
Această stare fără gânduri cu ego subtil este Nirvikalpa Samadhi!

Găleata sau conținătorul seamănă cu descrierea lui UG a "structurii experiențiale." Apa este metafora folosită aici de Ramana pentru a descrie conștiința. Apă în găleata este "conștiința de sine", spre deosebire de apa din afară care este "conștiința pură nedivizată". 

Atunci când nu există nici un "conținător" sau "ego" sau "sine" sau "experimentator", ceea ce rămâne este "apa fântânii" conștiinței pure.  
Ramana a descris o astfel de stare ca Sahaja Samadhi sau Starea Naturală! 
(...)

*******

 
~ Un înțelept va trece testul de aur pentru simplitate. 

Standardul de aur pentru simplitate ar fi un Paramahamsa Ramakrishna sau un Ramana Maharshi sau Nisargadatta sau Swami Nityananda care au dus astfel de vieți extrem de simple, comune. Nevoile lor materiale au fost minime. Ei au fost dincolo de nevoile psihologice sau sociale.

Omul care "practică" umilința nu este un om umil, observa UG. 

Există mai mulți escroci teatrali care "practică" simplitatea și umilința. trăiești cu ei pentru un timp sub același acoperiș este tot ceea ce este nevoie pentru a dezvălui răutatea din inimile oamenilor escroci!  
Scepticismul sănătos ne va ajuta mereu în descoperirea unei cacealmale!

*******


~ Nu există nicio parte privată a vieții unui înțelept! Este o carte deschisă! 

UG a explicat: "Nu este nimic privat în viața mea! Tu mă vezi în dormitorul meu oricând. Ușile mele sunt mereu deschise. Sunt disponibil pentru oricine care vrea să mă vadă sau să vorbească cu mine oricând, douăzeci și patru de ore pe zi!" 

Chandrasekhar Babu, un asociat apropiat al lui UG confirmă faptul că, de ani de zile, ușile locului unde locuia UG erau ținute deschise chiar și în timpul nopții. Paralele se găsesc și la Ramana Maharshi sau Ramakrishna și alții.

*******


~ În compania unui adevărat înțelept, ești despovărat și ușurat, ești împăcat cu tine însuți. 

Oamenii măreți te fac să te simți măreț, și cei mărunți (cu mintea) te fac să te simți mic și inconfortabil. Desigur, numai o minte deschisă, o minte receptivă poate avea șansa la o ucenicie autentică. 
Odată ce ai întâlnit un înțelept real, el îți permite să cobori garda din primul moment! Respiri libertate instantanee!

*******


~ Un înțelept te încurajează să stai ferm pe propriile-ți picioare "tremurânde" și neabătut să te confrunți cu adevărul "urât" despre tine însuți. 

UG critica tendința de a scăpa sau de a evita confruntarea cu insuficiențele noastre: "Lucrul de care vrei să fii liber, indiferent de motiv, este chiar lucrul care te poate elibera!" Acest lucru pune capăt tuturor formelor de fugă!

Lao Tzu spune: "Este ușor să-i învingi pe alții, dar e greu a te cuceri pe tine însuți."

Este mai ușor să ne confruntăm cu o mulțime violentă decât cu propria noastră urâțenie. 

Influența cea mai debilitantă din viața cuiva este sentimentul de vinovăție, rușine și povara psihologică a trecutului. Acestea sunt asemănătoare cu o rană deschisă, supurând în sistemul nostru. 
Înțeleptul îți permite să vezi falsitatea "sinelui" cu nenumăratele sale boli susținându-te să depășești toate "păcatele"! 
Într-adevăr, el este un adevărat răscumpărător!

*******


~ Un maestru autentic nu are nicio agendă, nimic de îndreptat și nicio investiție de făcut. 
Un maestru autentic nu este în nicio afacere sfântă. El sau ea nu are nimic de vânzare fie moksha, eliberarea, mântuirea sau iluminarea! 
UG a tunat: "De ce ești aici? Ce vrei? Uite! Oricare ar fi (motivul) care te-a adus aici te va duce în altă parte (la un alt guru)!"

UG a arătat foarte clar că nu există nimic de căutat sau nimic de urmărit sau de cercetat, astfel distrugând toate motivațiile (persoanei, ale unui "eu" - n.t.)! 

El te-ar întreba: "Cum pot eu sau oricine să-ți dea ceea ce ai deja?" 
Și apoi: "Dacă realizezi acest lucru, niciodată nu vei veni înapoi la mine sau la altcineva! Toată căutarea va fi sfârșită pentru tine! Acesta este testul acidului!"

Ramana a clarificat faptul că noi toți suntem în starea naturală, dar atunci când vrem să aflăm cum să atingem acea stare, asta devine o problemă teribilă. El a explicat că este ca și cum ești în Thiruvannamalai dar întrebi oamenii cum să ajungi acolo! 

(...)

*******


~ Un înțelept suferă cu tine în durerea ta și se bucură cu tine în fericirea ta. 

UG obișnuia să spună: "Eu sunt afectat de toată lumea și totul în jurul meu. Sunt vulnerabil." 
Când l-am rugat să elaboreze, UG a explicat: "Sunt afectat de toată lumea, dar eu nu sunt implicat." 

UG era ca un geam transparent, luând culorile din împrejurimi. Oamenii și mulțimile îl afectau. Nu era neobișnuit să-l vezi pe UG arătând plictisit, meditativ și apatic uneori. A fost nevoie de un pic de sondare pentru a descoperi că cineva din mulțime a trecut pe "blues", aceasta provocând mahmureala lui UG!

În egală măsură, se aprindea și intra în elementul lui cu prietenii energetici, amuzanți și fără tabuuri gen Mahesh Bhatt, Bhanwar Singh Shekhawat sau Louis Brawley. Ei au adoptat un dublu rol, jucându-se la pupitrul sonor al lui UG și oferind elemente de distracție în pauzele sale, oferindu-i momente de răsuflare atât de necesare în discuțiile sale necruțătoare. Ei au fost o companie minunată și dezlănțuiau tonuri de voie bună și de râs, luminând pauzele lui.


*******


~ Un înțelept trăiește ca un suflet obișnuit respectând regulile de conduită socială. 

Pentru un timp, am făcut parte din protocolul VIP pentru un anumit cap religios. Acest Swamiji placat cu șofran era obsedat de a fi tratat special la securitatea aeroportului, la punctele de control ale serviciilor vamale și de imigrare.

UG a fost opusul! El a detestat pur și simplu orice fel de tratament special! El a intrat și a ieșit de pe aeroporturi ca un pasager obișnuit. Nu a fost absolut nicio fanfară în timpul sosirii sau plecării sale! După ce agonizasem în tratamentul VIP pentru omul sfânt timp de ani de zile, am fost complet năucit de simplitatea lui UG și felul lui modest!


*******


~ Îndrumările înțeleptului sunt informale, directe și personale.

UG detesta discursurile și a rămas informal până la sfârșit. Chiar și în timpul emisiunilor TV,  putea fi văzut în mod constant verificându-se pe el însuși: "Ce facem aici, acesta este un interviu sau țin un discurs !?"

UG, sculptorul maestru cizela îndepărtând tot ceea ce era fals! 

Îndrumarea lui a fost în principal personală și a venit în nenumărate forme. Putea fi o palmă înțepătoare sau o scuturare publică. Sau un memento blând sau o sugestie prietenoasă. Și, uneori o liniște totală care a vorbit mai tare decât cuvintele lui.

Ei (înțelepții) nu au nicio putere, dar ei stăpânesc lumea. Ei nu au nicio bogăție, dar ei posedă totul. Ei nu au niciun scop, dar ei ating virtutea perfectă. Ei nu știu nimic, dar ei sunt în mod suprem înțelepți. - Chuang Tzu


UG descria: "Omul plin de cunoștințe este un om arogant!" 

În îndemnurile sale implacabile UG a subliniat multele limitări și pericole ale cunoașterii.

El ar fi mers "acel kilometru în plus" pentru a exorciza fantoma cunoașterii la indivizii îngâmfați. Oamenii intoxicați-intelectual care au intrat la "râșnița" lui UG au fost ei înșiși râșniți până la praf. Bătuți, se retrăgeau în grabă din prezența lui și nu se mai întorceau vreodată!

În UG nu a existat nicio urmă de teamă sau de așteptare. El a respins orice discuție de recunoștință de la prietenii săi recunoscători. Nu a fost nicio ceremonie, niciun discurs sau frenezie în masă. O întrunire era ca o întâlnire la o cafea - unde se întâlnesc suflete asemenea, niciodată o cină
mare de gală cu zgomot și zumzet!


*******


~ Un înțelept nu este interesat de trecut, nici de viitor, doar trăiește în acest moment. 

Un înțelept te face să vezi "capcana" dependenței psihologice din fiecare relație și te eliberează de toate relațiile "lipicioase", inclusiv de cea cu el!

UG a explicat că toate relațiile sunt bazate pe un scop comun - exploatare reciprocă. 

Fiecare relație este o bătălie în desfășurare, o luptă între oameni împovărați de opinii și puncte de vedere acumulate de-a lungul vieții. Este vorba de menținerea, susținerea și ținerea unul de altul, într-un fel!  
Astfel de relații umane pot fi doar înjositoare și lipsite de adevăratul respect!


*******

~ Un înțelept arde luminos fiecare moment al vieții, prin bucurie și tristețe, fără un scop!
Dacă ai fi fost cu adevărat deschis, pregătit să renunți la bagajele tale, UG se transforma într-un fenomen extraordinar prin care se revărsa Viața mai departe în curgere totală, nestingherită și aprinsă!
Un moment în compania unui înțelept este revigorant, vindecător, eliberator și energizant.  
Ceea ce decurge este - energia pură, intensitatea și integritatea momentului, sau folosind cuvintele lui UG: "zvâcnirea, pulsul și ritmul vieții!!"

Această viață inocentă ca a unui copil este o mare bucurie să o privești!
 


Sursa (EN): 
UG unplugged - Who is a sage 

Citește și:
Lucy Cornelssen - Capcane pe drumul eliberării
Calitățile unui guru și ale unui discipol în buddhismul tantric 
Cel eliberat - Vivekachudamani - Shankaracharya 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu