vineri, 23 octombrie 2015

Gunoiul New Age


de John Smith - 04/2002 (traducere - Summairu)

99% din New Age (Noua Eră, sau Era Vărsătorului) este doar gândire din "era veche" îmbrăcată cu un vocabular nou și extins. În esența sa, New Age-ismul este ca un limitator al creșterii spirituale adevărate, care poate fi descoperită doar prin privirea în față a crudei realități.Trăind în New Age poate fi foarte stresant - la urma urmei, este atât de mult de făcut: de la curățarea aurei și vizualizarea creatoare, la meditație Merkaba și legătura cu Frăția Pleiadelor. 
S-ar părea că munca unui new-ager nu se termină niciodată. Ca mersul la sala de sport sau ca învățarea pentru a fi super productiv la locul de muncă, spiritualitatea a devenit un obiectiv pe calea nesfârșită de dezvoltare (îmbunătățire) personală - aprobat de celebrități și de creatorii de curente mondene - cireașa de pe tort care pare a îndulci viața noastră goală, și, probabil, ne dă un avantaj competitiv față de colegii noștri de afaceri și în jocul de împerechere.Și așa avem ‘‘preoții’’ noștri măreți care pedalează pe gândirea pozitivă și sănătatea perfectă, de obicei la workshop-uri de week-end scumpe. Suntem învățați despre sosirea iminentă a unei rase extraterestre, învățăm să călătorim către miezul emoțiilor noastre și să participăm la seri tantrice pentru orgasme explozive. Oricine care s-a împotmolit în mișcarea New Age va fi conștient de nenumăratele terapii diferite, mediumi, psihologi, maeștri, guru, culte, vindecători și uleiuri de șarpe, care vă atrag atenția (și banii). 

Trebuie doar să te uiți la partea din spate a unui ziar sau revistă New Age pentru a vedea mii de zambete angelice ispititoare (cele mai puțin atractive folosind simboluri ciudate sau imagini cu munți). 


Channeling-ul (comunicarea cu spirite sau extratereștri) a explodat din zilele lui Jane Roberts, în trecut, prin anii '70. Toată lumea pare acum a fi canalul unui maestru sau al unei entități extraterestre. Și, treptat, o întreagă mitologie a întâmplărilor cosmice și predicțiilor este construită - Noul Testament pentru credulii în fază finală. De la teoria cu Centura Fotonică, cu iminentele debarcări în masă  ale Frăției Albe, se creează și reciclează fiecare mit modern, care se întâmplă în jurul circuitului "Coastei de Vest". 
Știu persoane care nu vor lua o decizie de viață, fără a întreba o entitate dezîncarnată, despre ce trebuie să facă. Este regretabil faptul că mediumii, dintre care mulți sunt extrem de imaginativi și creativi, nu sunt în măsură sau nu doresc să urmeze personal ideile lor proprii. Aceasta diminuează valoarea ființei umane, și crește necesitatea de a inventa pretenții și autoritate tot mai scandaloase, în scopul de a atrage atenția.Există grupuri de ‘‘nemuritori’’ din Arizona care cred cu adevărat că într-un fel, moartea nu se va întâmpla pentru ei, deoarece credința lor în nemurire este suficient de puternică pentru a opri procesul de îmbătrânire. La urma urmei, un dicton central al mișcării New Age este că noi ne putem crea realitățile noastre - suntem cu toții puternici - și atunci ne putem decide să nu murim! Și în tot acest timp, liderii acestor grupuri îmbătrânesc si sunt tot mai ramoliți, fețele lor trădează bravada lor. (Un trio a scris o carte ‘’Împreună pentru totdeauna’’, dar aceștia au fost împreună doar pentru câțiva ani înainte de a se despărți)


Ai găsit sufletul pereche până acum? Ne place doar ideea că există cineva acolo care este perfect pentru noi. Știu o doamnă care are 80 de ani, care este încă în căutarea sufletului pereche al ei. O mare parte din fervoarea sufletului pereche a fost inspirată de cartea lui Richard Bach "Un Pod Peste Totdeauna". Richard și sufletul pereche al lui Leslie Parrish au realizat "Găsiți sufletul pereche", workshopuri și seminarii pe întreg teritoriul SUA, și s-au prezentat ca dovadă a existenței sufletului pereche. Dupa ce am citit această carte, am tot căutat peste tot o Leslie a mea! Dar n-am putut-o găsi, deși am avut relații cu unele ființe umane uimitoare de la care am învățat foarte mult. Singura problemă cu teoria sufletului pereche este faptul că se bazează în mod fundamental pe o minciună - minciuna că altcineva poate îndeplini proiecțiile noastre psihologice în permanență. Dacă ești încântat de conceptul de suflet pereche, atunci ai standarde și așteptări pentru perechea ta foarte mari. Oricine cu acest nivel de așteptare se setează pe el însuși pentru dezamăgire, de aceea motivul pentru care relațiile care par să dureze sunt doar cele care au un nivel scăzut de așteptare. Material greu pentru sufletul pereche! Acesta este motivul pentru care "sufletele pereche" s-au îndepărtat, fizic sau psihologic. (Chiar Richard Bach și Leslie Parrish au mers pe drumuri separate și sunt acum cu alți parteneri - atât de mult e "Pentru Totdeauna")Desigur mulți nu sunt în căutarea unui suflet pereche, ci doar relații ocazionale. Există secte care au un cult al sexului extrem de liberal și indulgent.Tehnologiile Noii Ere abundă! Mașini cu cadrane și butoane, îmbunătățirea creierului, remodulatori de apă, mașini de energie gratuită, ionizatori, baghete de cristal cu fire de cupru, și protectori electromagnetici - lista este nesfârșită. Unele par să "lucreze", unele nu. Problema este că, în cele mai multe cazuri, nimeni nu și-a făcut timp pentru a face teste științifice corespunzătoare. Totul este foarte bine categorisit ca fundamentat pe știință, etichetând fiecare om de știință ortodox ca închis la minte, dar dacă vom începe să utilizăm terminologia științifică pentru noua noastră tehnologie, 
i-am induce în eroare numai pe alții să creadă că am urmat metoda științifică. (Știința în sine nu este închisă la minte, numai mulți oameni de știință.) Ar fi mult mai cinstit să se admită ignoranța în loc de a oferi un mecanism pseudo științific. Richard Feynman, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, spunea de modul în care știința îl învățase cât de dificil este să știi cu adevărat ceva. Puțini în afara comunității științifice apreciază grija cu care se merge în experimentarea științifică. Și totuși, în zilele noastre, este atât de ușor pentru cei care lucrează în domeniul științei non-ortodoxe să  ciripească mai departe teorii și presupuneri, ca și cum acestea au fost bazate pe același nivel de îngrijire și de investigare.

 
De exemplu, marele preot New Age, Drunvalo Melchezidek, a descris recent noi forme de apă, structurate și super-ionizate, care pot curăța în mod miraculos lacuri poluate și râuri. Structura și apa super-ionizată există, iar pretențiile despre ea pot fi sau nu adevărate, dar ceea ce este de neînțeles este faptul că un om inteligent ca Melchezidek folosește terminologia științifică pentru a încerca să justifice ceva care în mod clar nu a fost corect științific testat. Pentru că, dacă ar fi fost, ceva atât de remarcabil s-ar întâmpla, care este de natură să invalideze chiar știința de care el s-a folosit pentru a se justifica, în primul rând! Critica mea nu este cu noile tehnologii în sine (care dau un indiciu că știința noastră actuală este sever limitată în cel mai bun caz), ci în modul în care acestea sunt prezentate. Prin punerea înainte a pseudo stiinței, impresionezi doar pe cei care sunt analfabeți științific și îi îndepărtezi pe cei care nu sunt.

 

Mișcarea New Age este, de asemenea, plină de teorii ale conspirației. Guvernele au vândut cetățenii către rase extraterestre; reptilieni ''mâncători de carne'' - umanoizi conduc eșaloanele superioare ale societății; substanțe chimice sunt puse în rezervele de apă; Undele EM sunt trimise către noi pentru a ne programa; și dispozitive electronice de mici dimensiuni sunt plasate în creierul nostru pentru a ne controla. Doar pentru că ceva este o teorie a conspirației, desigur, nu înseamnă că este în mod necesar fals (sau adevărat, cum fanaticii încăpățânați par să creadă). Dar dacă nu este nimic ce putem face în mod direct cu privire la aceasta, introducerea de frică și paranoia în societate are numai rolul de a ne lega în continuare în lanțuri psihologice, slăbind mai mult puterea individului. Soluția nu poate fi decât de a împuternici oamenii și diminuarea strânsorii psihologice de la cei care doresc să ne controleze. Asta a fost lecția lui Gandhi - cele mai importante bătălii sunt pentru controlul minții noastre.

 

Deci, de ce sunt atât de multe sute de mii de oameni din întreaga lume atrași în New Ageism? Oamenii sunt motivați de multe lucruri. Unii doresc puterea altei identități - așa ar putea fi channel-eri (mediumi); unii vor să se vindece de boli fizice - așa că se duc la sau devin vindecători; unii vor să-și exprime sentimentele de alienare față de societate - astfel încât aceștia vor să devină extratereștri sau urmează culte extraterestre; unii vor să compenseze sentimentele de neputință - astfel încât să inventeze roluri cosmice pentru ei înșiși și să facă pact cu entități puternice; unii sunt îngroziți de moarte și îmbătrânire - astfel încât devin ‘‘nemuritori’’ sau acceptă o altă dogmă a eternității; unii vor să justifice sentimentele de paranoia - astfel încât aceștia propagă teorii ale conspirației; unii vor dragoste liberă - astfel încât se duc la seminarii și cursuri de sex sau aderă la secte cu preocupări sexuale; unii urăsc doar sistemul - astfel încât se alătură oricărei cauze ce se opune sistemului, uneori hrănind proteste violente.

 
Oricum, există un alt motiv pentru care mulți dintre noi sunt atrași de New Ageism, ceva mult mai profund și mult mai real: dorința pentru o viață autentică. Simțim, în centrul ființei noastre, nevoia de a realiza o conexiune reală cu viața și cosmosul (dar nu prin căile tradiționale ale religiei organizate cu propriile căi de control, abuz, ipocrizie și dogmă). Ne-am săturat de artificialitatea societății și sinele artificial pe care-l avem de creat pentru a funcționa în societate. Vrem să simțim o parte din spirit, să simțim că suntem ancorați în ceva mai profund decât bi-dimensionalitatea existenței moderne. Și astfel, suntem atrași în mișcarea New Age, cu momeala sa de profunzime.

 

Dar dacă ne petrecem timpul în această mișcare, simțim în curând aceleași nemulțumiri agitate ca în perioada de viață de dinainte. Problema cu New Age este că se prezintă nu numai ca fiind chiar antidotul la acest tip de nemulțumire, cu panteonul său nesfârșit de maeștri și terapii pe care le putem schimba mereu, dar amestecate cu propriile dogme și materialismul spiritual sunt și elemente de adevăr (o tactică standard de dezinformare și manipulare). Deci, vom găsi satisfacție trecătoare și sclipiri de adevăr, de multe ori crezând că este lipsa noastră de angajament sau experiență care ne împiedică de a avea o conexiune mai profundă cu acest adevăr. Și astfel vom continua ani de zile pe calea închisă a New Ageismului, atrași de imaginea de a ne găsi adevăratul nostru sine așezat pe marele tron al realizării. 


În mod ironic, locul căruia îi ducem de fapt dorul nu este un tron mare, ci un spațiu umil pe pământul ființei noastre. Și din acel loc, cu acceptarea deplină a mortalității noastre și a micimii noastre în cosmos, găsim adevărata împuternicire - un fel care nu are nevoie să lupte pentru schimbare, pentru că este întruparea acestei schimbări. Și în cunoașterea liniștii, aflăm că cea mai mare parte a "cautării" noastre este, de fapt, sinele fals sau ego-ul care încearcă să se impună în spațiul vieții noastre, viață care ne cere, în cazul în care dorim să fim întregi, să dăm drumul la tot și să avem încredere.

 

Am căutat să construim un refugiu sigur ferit de lume, dar descoperim că în adevărata recunoaștere a vulnerabilității noastre ne găsim invincibilitatea. Am încercat să găsim fericirea libertății interioare, dar descoperim că doar prin disciplină interioară putem rupe lanțurile care ne-au legat. Am căutat să găsim sensul vieții, dar descoperim că renunțând la sens vom găsi adevărata cunoaștere. Și am căutat să găsim viața veșnică, dar descoperim că doar în contextul mortalității noastre găsim în noi ceea ce este cu adevărat nemuritor.

 

Se pare că paradoxul se află în inima existenței, de aceea atât de puțini de-a lungul veacurilor, au fost în stare să găsească adevărata mulțumire și realizare. Pentru că paradoxul este anatema pentru minte - numai inima poate să îmbrățișeze ceea ce apare ca o contradicție. O mare parte a mișcării New Age este de fapt o încercare a minții pentru a menține un sistem de credință "old age" fără paradox, prin a înlocui un sine speriat, prost, chinuit, frustrat, neautentic și neputincios, cu un sine liber, nemuritor, atotputernic , atotștiutor, iubitor, sensibil și la fel de neautentic. Dar sinele este sine, mintea este minte, iar iluzia este iluzie. Trebuie să renunți în cele din urmă la "sine" și să te confrunți cu aceste paradoxuri ale existenței. Și pentru majoritatea dintre noi, asta este o poziție foarte inconfortabilă pentru că suntem nevoiți să renunțăm la punctul de referință al identității noastre de bază.

 

Cele mai multe dintre relele și patologiile din această lume apar din puncte de referință inadecvate ale sinelui. De la cruzimea din ură la excesele de lăcomie, de la posesivitatea dragostei romantice la amoralitatea intelectului, totul izvorăște dintr-o imagine de sine patologică. Acționăm în conformitate cu aceste imagini interne în mod constant încercând să le validăm în lumea exterioară. La urma urmei, pentru a nu avea nicio imagine internă de exprimat ar însemna că ar trebui să ne raportăm la fiecare persoană și fiecare situație cu deschidere și goliți, forțându-ne să fim în momentul prezent în care nu putem avea așteptări, și în care chiar identitatea noastră este secundară percepției noastre. Tot pentru ce am fi lucrat, statutul nostru (secular și non-secular), bogăția noastră, experiența noastră, profesia noastră, realizarea noastră, experiența noastră, educația noastră, înfățișarea noastră, premiile noastre, titlurile noastre, și poate chiar iluminarea noastră. TOTUL ar trebui să fie aruncat afară, dar nu numai din punctul de vedere al imaginii de ansamblu (cum știm cu toții intuitiv), dar, mai important, în detaliile fine de viață, detaliile din momentul prezent al existenței noastre. 
Ar trebui să renunțăm la aceste lucruri pentru totdeauna! Ceea ce pentru cei mai mulți oameni este, încă, inacceptabil. Așa că ne amăgim, bălăcindu-ne în concepte New Age care taie colțurile, care ne permit să păstrăm o mare parte din bagajul egoului nostru de care suntem atât de atașați. În timp ce acest lucru ar putea să pară o poziție intermediară bună - căci la urma urmei, iluminarea tinde să fie un proces treptat de a da drumul, de renunțare - prin amestecarea gratificării egoului cu înțelegerea spirituală, calea noastră devine pervertită, prinzându-ne în iluzia creșterii spirituale. Nimic din această lume, nici măcar materialismul vechii ere, nu este mai insidios pentru desfășurarea adevăratei noastre naturi. (Cel puțin materialismul vechii ere nu se pretinde a fi ceva care nu este - cu excepția că ne amăgim crezând că prin el putem găsi mulțumirea) Pentru ca noi să fim întregi, punctul de referință al identității noastre, al existenței noastre, trebuie să se bazeze în neant (vid); în non-formă. Acest lucru este valabil nu numai pentru individ, ci pentru societate în ansamblul său. Avem nevoie să ne confruntăm cu realitatea crudă - care poate părea mai întâi destul de dureroasă și foarte plictisitoare! (New Age-ul este atât de interesant și excitant prin comparație - la fel de fermecător ca un ecran de televizor!) 
De multe ori sunt mai multe lacrimi pe calea adevăratei iluminări decât zâmbete - un fapt simplu de viață, pe care unii dintre noi nu l-ar suferi căci trebuie să renunțăm cu părere de rău la tot ce iubim, în scopul de a găsi iubirea adevărată.
Trebuie să joci zaruri cu non-existența pentru a ajunge la existența autentică.
Sursa articol

http://www.realitymaps.com/2002/04-newagegarbage.html
 
 
Articole asemănătoare
--Cele 11 porunci ale new-age egoului
--Ghidul ușor de utilizat pentru a deveni un Guru
--Testului falsului Guru 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu