vineri, 23 octombrie 2015

Testul Falsului Guru




de John Smith - 04/2006 (traducere - Summairu)

Testul Falsului Guru pare să fi atins o coardă sensibilă aici în Occident, din cauza abuzurilor scandaloase și exploatării de către guru-și, mulți auto-proclamați și aflați pe o cale complet greșită.

Iată testul GURU-ului FALS. Dacă șapte sau mai multe dintre următoarele puncte îl descriu pe guru-ul sau profesorul vostru spiritual, atunci, din păcate, el sau ea nu poate fi atât de iluminat/ă sau bun/ă pentru sufletul vostru atât cât v-ar plăcea să credeți:

    1. Își afirmă propria iluminare: Cei mai înțelepți maeștri tind să nu declare propria iluminare sau perfecțiune pentru că știu că este atât nefolositoare pentru ei și pentru elevii lor. Învățătorii falși fac de multe ori această afirmație pentru că nu au altceva ca ofertă pentru a atrage adepți.

    2. Nu este în măsură să accepte critica: Profesorii falși displac puternic o critică personală sau o critică despre învățăturile lor; ei nu privesc cu amabilitate la persoanele obișnuite neiluminate care pun întrebări. Ei sau organizațiile lor vor folosi chiar legea cu procese de multe milioane de dolari pentru a opri foștii membri să împrăștie anumite lucruri din interiorul grupării.

    3. Se comportă omnipotent fără nicio responsabilitate: Unele comunități spirituale sunt exploatate ca lagărele de concentrare, cu guru-ul și aleșii săi care acționează ca ofițerii Gestapoului. Comportamentul nedrept sau scandalos al guru-ului este luat drept ceea ce este necesar pentru a-i ajuta pe adepți să crească (ce drăguț din partea lui). Aceștia sunt guru-și periculoși care de multe ori și-au perturbat grav (chiar distrus) elevii. Un adevărat maestru îți respectă voința ta, chiar dacă el sau ea înțelege că deciziile tale respective nu pot fi în interesul tău, și el sau ea va acționa verificabil după un cod etic de conduită.

    4. Se concentrează pe iluminare în sine (scop, Dumnezeu, Absolutul - ca și concept), mai degrabă decât de a arăta calea care duce la ea: Este uimitor cât de mult au de spus guru falși despre iluminare. Ei își susțin punctele lor în același fel în care învățații din Evul Mediu argumentau cât de mulți îngeri ar putea sta pe vârful unui ac. Orice prost poate vorbi despre scopul final, deoarece ceea ce se spune este irefutabil de către majoritatea ascultătorilor săi. Ce presupune însă măiestria este îndrumarea acestor ascultători pentru a avea trezirea spirituală în sine. Adevăratul învățător se concentrează pe cale și evită cu strictețe orice discuție despre iluminare (Absolut, Dumnezeu, concepte ideale etc).

    5. Nu practică ceea ce e propovăduit: Contrar mitului spiritual, nu ajungi la un punct de realizare, după care poți începe apoi să acționezi fără chibzuință (cu nepăsare). Dacă un profesor predică iubirea și iertarea, atunci el trebuie să acționeze în acest fel, (cel puțin de cele mai multe ori, arătând regret cuvenit pentru orice scăpare). Dacă predă meditația, el ar trebui să mediteze. Dacă el insistă asupra faptului ca adepții săi să trăiască în condiții austere, așa ar trebui să trăiască și el.

    6. Își asumă creditul pentru o anumită tehnică meditativă sau de vindecare: Faptul real este că meditația și vizualizarea ghidată funcționează. Oricine le face va experimenta schimbări majore, beneficii și realizări. Falsul guru va încerca să dețină sau să facă marcă înregistrată anumite metode și tehnici, astfel încât el să aibă ceva unic pentru a atrage adepți. Și el (falsul maestru) va deturna efectele meditației ca fiind prin binecuvântarea guru-ului, mai degrabă decât potențialul natural al fiecărei persoane. Adesea, elevii sau adepții sunt opriți (au interdicție) de la divulgarea tehnicilor pentru a menține un fel de drept de proprietate intelectuală, de obicei sub pretextul de a fi nevoie ca tehnica să fie învățată corect (predată numai într-un anumit cadru ‘special’).

    7. Oferă în mod special Satsang sau Darshan atunci cand nu este parte a culturii sale: Darshan este atunci când ucenicii sau studenții unui maestru se aliniază ca să treacă pe la maestrul lor, care este de obicei așezat, fie cu o plecăciune sau tradițional sărutându-i picioarele (da, se întâmplă). În Orient, aceasta este parte a culturii lor și e un lucru normal să se facă pentru a arăta respect și reverență (chiar copiii sărută picioarele părinților lor). Cu toate acestea, aici, în Occident, un astfel de comportament imitativ este un indiciu puternic că guru-ul joacă un rol. Satsang, pe de altă parte, înseamnă literal "în compania Adevărului". Într-un sens mai profund, este o afirmare a relației Guru-discipol în tradiția orientală. Dar unii guru din Vest vor folosi această terminologie, deoarece ei joacă un rol.

    8. Trăiește în opulență totală: Nu este nimic în neregulă cu a trăi în lux sau să fii bogat. Dar în momentul în care luxul se transformă în opulență folosind fondurile inutil și care nu au fost explicit donate în acest scop, atunci avem probabil de-a face cu un guru fals. Banii sunt colectați de la adepți, de obicei sub formă de donații, iar aceste donații sunt date ca un act de iubire, de apreciere și pentru a ajuta la răspândirea influenței maestrului. Cu toate acestea, un maestru autentic este mult mai probabil că va utiliza o astfel de bogăție pentru a reduce suferința în această lume, nu să-și cumpere un alt iaht, un avion privat sau Rolls Royce.

    9. Încurajează sau permite adorația de la adepții săi: Evitați orice grup care se concentrează pe "maestru" mai degrabă decât pe învățăturile sau practicile spirituale. Acest lucru va fi un obstacol în calea realizării Sinelui pentru că focalizarea va fi atrasă în afara ta, și, de obicei indică faptul că nu există acolo mai mult de oferit decât cultul personalității guru-ului.

    10. El sau ea se prezintă prea modern și strălucitor: Feriți-vă de maeștri care prezintă fotografii strălucitoare cu ei înșiși și se îmbracă prea modern (în timp ce se proclamă că nu au ego și țin retrageri despre moartea ego-ului). Da, se întâmplă!

    11. Cere dragoste și devotament de la elevii săi: Stați departe de orice maestru care cere dragoste și devotament. Un foarte cunoscut guru occidental a declarat: "Oricine mă iubește pe mine are garantată iluminarea". Dragostea adevărată și devotamentul se câștigă în timp, atunci când vom începe să știm cu adevărat întreaga persoană și nu imaginea sa publică.

    12. Vorbește cu un accent indian sau autohton atunci când el este, de fapt, un occidental: Nu sunt sigur cât de mult se întamplă acest lucru acum, dar există unii guru vestici cu un mare profil, care au (sau au avut) accente indiene, comportamente și obiceiuri. Cu excepția cazului în care au petrecut cu adevărat mult timp în alte culturi, aceștia probabil joacă un rol.

    13. Țin workshopuri și cursuri miraculoase scumpe: Este puțin probabil să ajungi la iluminare după câteva workshopuri de week-end cu titluri siropoase. În societatea noastră de "trebuie să am acum", vrem să fim în măsură să cumpărăm dezvoltarea spirituală cu tam-tam minim. De asemenea, evitați acreditarea (etichetarea prin diplome de a obține ceva anume) fără sens - este adesea folosită doar pentru a încuraja adepții să facă mai multe cursuri.

    14. Profită sexual de adepții săi: Acest lucru se întâmplă mult mai mult decât mulți cred. Nu este pudică includerea acesteia pentru că atunci când un adept cade sub vraja unui guru este în stare să facă orice pentru Cel Ales. Doar după aceea s-ar putea arăta pentru discipol că deschiderea sa a fost folosită și abuzată. Acest lucru poate lăsa cicatrici profunde la nivel psihologic.

    15. Te flatează și te tratează ca foarte special: Sigur suntem toți speciali în unele privințe, dar acesta este unul dintre lucrurile pe care un guru fals îl poate face pentru a agăța un potențial adept sau pentru a-l face pe un adept actual să îndeplinească o anumită sarcină. Nimic nu poate fi mai îmbătător pentru ego decât să fie selectat de către maestru sau conducător (sau de orice altă persoană cu înaltă poziție). Un adevărat maestru va sta deoparte și îți va permite să iei decizia ta dacă accepți învățăturile sale sau nu, fără a încerca să influențeze procesul decizional.

    16. Vorbește prostii jignind inteligența naturală: Este surprinzător ceea ce o persoană va asculta atunci când este devotată celui ce ține prelegerea. Este întotdeauna o idee bună de a face rost de o transcriere pe hârtie a ceea ce s-a spus și de citit într-adevăr mesajul. Apoi spune-o unui prieten deschis la minte și care nu este un adept, și vezi care e opinia lui bazată pur pe puterea cuvintelor. Vei afla în curând dacă există vreo substanță reală în mesajul profesorului, sau dacă ești doar atras de către carisma mesagerului.

    17. Se bazează prea mult pe ideea prezentării șmecherești: prezentarea șmecherească poate masca de multe ori conținutul sărac, și de aceea este important pentru tine să te uiți dincolo de muzica minunată și de video-clipuri la mesajul real. Cu cât e mai greu de înțeles (amestecată și impenetrabilă) și pompoasă (folosind cuvinte seducătoare pentru minte dar neinteligibile pentru inimă) prezentarea, cu atat mai greu este să vezi exact despre ce învățătură e vorba.

    18. Își oferă singur titluri de-a dreptul scandaloase: nu este mulțumit de a fi "doar" o ființă iluminată, mulți guru falși își dau titluri (sau permit adepților lor să facă acest lucru) pentru a indica faptul că ei sunt literalmente Dumnezeu întrupat, reîncarnarea lui Buddha sau Hristos , sau Cel Ales (cel mai cel). Unii își schimbă continuu numele pentru a ține pasul cu ego-urile lor înfloritoare.

    19. Ține cursuri despre abundență: Un guru sau maestru este aici să ne ajute să găsim o viață autentică. Acest lucru nu are nimic de-a face cu din ce în ce mai mult succes la locul de muncă sau de a face mai mulți bani, cu toate că acest lucru poate sau nu poate să apară din a fi mai autentic. Nu este nimic în neregulă cu weekend despre abundență, dar dacă confundăm spiritualitatea cu a crește succesul în afaceri, atunci suntem vinovați de materialism spiritual și ne aflăm mai adânc în iluzie. (Japonezii spun că zeii râd de cei care se roagă pentru bani.)

    20. Nu este interesat de tine: Dacă un profesor sau guru nu are timp pentru a interacționa cu tine personal, atunci poți citi la fel de bine învățătura sa dintr-o carte, pentru că pur și simplu a fi în prezența lui nu te ajută să găsești realizarea în tine. Ai putea imita unele caracteristici ale sale spirituale, dar de multe ori doar te duce mai adânc în iluzie.

    21. Permite adepților săi să înființeze o ierarhie de acces: Un guru trebuie să fie accesibil. Dacă el nu e, sau dacă el permite adepților săi să blocheze accesul, atunci el joacă rolul unui rege și nu un ghid spiritual. Un guru este util pentru procesul de trezire, dacă poți interacționa direct cu el. Cu un guru fals, vei vedea că de multe ori cu cât mai mult vei dona (sau vei fi util grupării) cu atât mai mare accesul.

    22. Face afirmații false ale liniei spirituale: Mulți cred în mod eronat că realizarea se poate întâmpla numai sub îndrumarea unui maestru realizat. În acest sistem de credință, guru sunt autentici
doar atunci când provin dintr-o linie sau tradiție de guru realizați. Disperat să nu fie lăsați pe dinafară, unii guru-și susțin o filiație falsă de maeștri iluminați pentru a-și susține autoritatea de a preda. O altă formă de pseudo "filiație" este de a povesti o minune care li s-a întâmplat cândva (poate ei înșiși s-au vindecat de unele boli sau Dumnezeu le-a vorbit personal), care implică ideea că ei sunt "aleși" și, astfel să aibă autoritatea de a se proclama ca profesori și guru.

    23. Se prezintă ca non-profit în timp ce adună milioane: Adesea, profetul mincinos va prezenta învățăturile ca gratis, încurajând în același timp puternic adepții să facă donații mari. În acest fel, el poate să apară ca fiind mai presus decât considerentele bănești, menținând în același timp lăcomia și opulența.

    24. Are o grupare mare de foști adepți supărați: Acesta este un indiciu că ceva este în neregulă. Dacă el a folosit bunătatea și iubirea în interacțiunile sale cu elevii, și i-a descurajat să facă proiecții ale caracteristicilor lor spirituale (negate în ei înșiși)  asupra guru-ului (mai degrabă decât să încurajeze integrarea acestora în ei înșiși), atunci este foarte probabil că nu ar exista mai mult decât câțiva foști elevi dezamăgiți. Mulți s-ar putea îndepărta și ar putea să simtă că au pierdut timpul, dar ei sunt capabili de a avea o mare furie doar în cazul în care au pus profesorul lor pe un piedestal, i-au dat lui puterea lor, iar mai târziu și-au dat seama că el nu a fost niciodată demn de astfel de adorație. Contrar a ceea ce cred unii, este de fapt responsabilitatea profesorului de a descuraja puternic elevii de la punerea sa pe un piedestal, pentru că acest lucru ar fi contraproductiv în găsirea realizării lor spirituale în interior.

    25. Folosește pseudo-tehnologia: Mulți profeți mincinoși și multe organizații se bazează în jurul pseudo-tehnologiei în efortul de a apărea științifici - dispozitive speciale, dispozitive de comunicare cu entități sau cu extratereștrii, precum și instrumente de purificare a energiei și pandantive care implică cristale și sârmă de cupru. Încă o dată, acest lucru este pentru a distrage atenția credulilor de la calitatea slabă de fapt a învățăturii.

    26. Acționează ca o persoană nebună paranoică complet: Dacă Prețiosul tău maestru acționează ca un paranoic schizofrenic complet sau psihotic, atunci el sau ea, probabil, chiar este. Fugi! Amintește-ți că nu există nici un astfel de lucru ca "înțelepciune delirantă" - înțelepciunea este arta de a fi echilibrat. Oricât de carismatic poate fi și oricât de sănătos e între momentele de nebunie, tu VEI fi vătămat de el.

Sursa
http://www.realitymaps.com/2006/04-falsegurutest.html

Citește și:

--Ghidul ușor de utilizat pentru a deveni un Guru partea 1 și partea a 2-a
--Gunoiul New Age




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu